1 4 5 A megbízhatatlan narrátor memoárjai – Memoirs of the unreliable narrator: június 2009

2009/06/28

Balatonfüredről és másokról

Balatonfüreden voltam tegnap és ma. 24 órás csoportbuli, összezárva ezekkel a drága jó emberekkel. Egyesek bölcsen megléptek strandolni, míg mások (ideértve Szerény Személyemet is) előkészítették a bográcshoz a hozzávalókat. Kb. húszan lehettünk, de pontos adatokkal sajnos nem tudok szolgálni, a jó hangulat miatt ugyanis nem értem rá számolgatni. Részemről a strandolást kihagytam (nem szeretem, ha ismerősök fürdőruhában látnak) (1), viszont nagy fagyizást rendeztünk. De megígértem, hogy legközelebb részeltetek mindenkit abban a kegyben, hogy baudolinÁt fürdőruhában láthassák. (Addig beszerzek valami Viktória korabeli borzalmat, hehe.)

A kimaradt strandolást délután bőségesen bepótoltam: az áldott jó eső zuhogni kezdett, én pedig véletlenül éppen akkor sétáltam mezítláb az udvaron, és csodák-csodája, valahogy bőrig áztam. Mégiscsak fürödtem, no. Bár így nagyobb közönségem volt, mint szerettem volna. De valahogy akkor nem zavart.

Este hosszas beszélgetések, éjszakába nyúló nevetés, sangría és egyéb finomságok. Marlene mosolyog, Zoli hozza a szokásos hiperaktív formáját, Anita (az angol lektor) egyre folyékonyabban beszél magyarul, Charlie valami könyvet búj, Tündivel kisajátítjuk a pogácsát, Krisztáék „folyton csak a cigivel”, Viki bevackolja magát az egyik fotelbe, Gabiék „hétvégén alszanak”, Ricsi kattintgat, Vera sangríát kavar, Kriszti mosolyog nagyokat, Mesiék berobbannak. Ma új szinonimát tanultam a nyugalomra: Brigi.

(1) Igen, tudom, minek vagyok ilyen frusztrált, gátlásos és hiú, hogy a combomon négy éve ott lévő (és eltűnni semmilyen próbálkozásra nem szándékozó) striákat és a térdem alatti sebhelyet rejtegetem. 

2009/06/18

Reflexek

Dolgoznom kell a beidegződéseimen. Hétfőn csoporttalálkozóra készültem, és indulás előtt öt perccel lázasan készítettem a jegyzettömböt, hogy legyen papír, amire konszekezhetek. Aztán bekattant, hogy a lakás elhagyása nem jelenti azt automatikusan, hogy az egyetemre megyek gyakorolni. Ma délelőtt a hasam jelezte, hogy itt az ideje a nőiességem megélésének. Igen, az a bizonyos nőies fájdalom kergetett ki a világból. Eszembe is jutott, hogy vajon hogy fogom én alhasi görcsökkel (bevettem egy Ibuprofent, de akkor is) meg úgy egyáltalán ebben a borzalmas állapotban a szokásos minikonferenciát1 kibírni? Van úgy, hogy arra ébredek, hogy „jézusom, elfelejtettem megnézni az x. témakörhöz tartozó német szavakat!” Vagy reggel néha eszembe jut, hogy vajon ma miről fognak beszédet tartani? Le akarom vetkőzni ezeket a rossz reflexeket, úgyhogy kitaláltam, hogy valami egészen mással foglalkozom. Tegnap óta arabra járok. Végre.  

(1) Minikonferencia: szimuláció. Megadott témakörben (pl. gazdasági válság) mindenféle nyelven előadásokat tartanak, ezek kapcsán vannak viták is, és nekünk mindent tolmácsolni kell. Csütörtökön kettőtől általában nyolcig, közben 45 perc szünettel, amikor értékelnek.

2009/06/13

Feltételes mód, egyes szám, első személy

Fűszál lennék, hogy a lépteid alá simulhassak, és csiklandozzam meztelen talpadat. Hátha egyszer sikerül, és felnevetsz. Fa, hogy átöleld a törzsemet. Beborítalak az ágaimmal, elrejtelek a leveleimmel, megvédelek az erős naptól és a zuhogó esőtől. Jázminbokor lennék, hogy közel hajolva gyönyörködj bennem. Sárga legyen az orrod hegye, amikor megszagolsz, és prüszkölj utána. Mélyen hajolj fölém, és egy óvatlan pillanatban visszacsókollak. Bodzavirág, hogy megihass. Búza, hogy megehess. Szelídített vadmacska, hogy simogass, és hogy dorombolva hozzád bújhassak. Párduc, hogy megvédjelek. Tűz, hogy melegítselek; eső, hogy hűsítselek; szél, hogy szárítsalak; nap, hogy cirógassalak. Pacsirta, hogy énekeljek neked. Nyitott könyv, hogy bármikor elolvashass. Virág lennék, hogy leszedhess; sas, hogy messzire repítselek. Istennő, hogy imádhass; rabod, hogy szolgálhassalak.

Hajnal lennék, hogy mosolyogva ébresszelek, és alkony, hogy álomba ringassalak. Éj-asszony lennék, hogy ölemben aludj, féltve vigyáznám az álmodat, simogatnám a hajadat, hallgatnám a szuszogásodat. Hegyi patak lennék, hogy körülöleljem a testedet; len, hogy belém törülközz. Tündér, hogy elvarázsoljalak.

nőnapi nemfogadalom