1 4 5 A megbízhatatlan narrátor memoárjai – Memoirs of the unreliable narrator: szeptember 2009

2009/09/29

Börtönbe Polanskival

Olvasom, hogy Polanskit letartóztatták. Azért a Zindex is megéri a pénzét fogalmazásból: "Roman Polanski lefeküdt egy 13 éves kislánnyal Jack Nicholson házában, 1978-ban. [...] Művészek, politikusok és filmrajongók is tiltakoznak Polanski meghurcolása miatt, pedig a bíróság bűnösnek találta egy 13 éves lány, Samantha Geimer megerőszakolásában, akinek még alkoholt és kábítószert is adott. A szex Jack Niholson [!] házában történt, ahova egy fotózás miatt hívták meg a lányt, pezsgőt és Quaalude-t kapott, meztelen fotókat készítettek róla. Polanskit a lány nővérének a barátja ismerte, ezért nem tűnt furának, hogy fotókat akart készíteni a gyerekről, amit ő és anyja is jó ötletnek tartott. Polanski később a bíróságon azt állította, a lány nem ellenkezett, sőt beleegyezett. A szexet Anjelica Huston, Jack Nicholson barátnője megzavarta."
Ööö... Lefeküdt. Egy 13 évessel. 13 évesekkel nem lefeküdni szoktak, azt nemi erőszaknak szokják hívni. Meghurcolják. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy, hogy elfogtak egy elkövetőt, aki tudatosan kerülte azokat az államokat, amelyeknek kiadatási egyezményük volt az Egyesült Államokkal, és abban reménykedett, hogy majd elévül az ügy. Ha világhírű filmrendezőről van szó, akkor természetesen meghurcolást emlegetünk. Aljas kis Samantha, a ribanc biztos illegette magát neki, miután beadtak neki egy adag Quaalude-ot a pezsgő mellé. Valaki megzavarta a szexet. Azt a szexet, ami egy 13 éves kislány és egy 45 éves férfi között folyt (?).
Ha most Polanskit nem ítélik el, akkor ezzel azt üzenik a "népnek", hogy bizony vannak egyenlőbbek. Akik elkövethetnek ezt-azt, de a filmesek, a rajongók és a politikusok úgyis kimentik. Elkeserítő, hogy olyan nevek szerepelnek a Polanskit védő listán, mint Monica Bellucci és Wong Kar Wai. Miért is ne lehetne bezárni valakit, aki nemi erőszakot követett el, majd megszökött az Államokból, és gyakorlatilag bujkált?

2009/09/28

Börtönbe Polansikval

Olvasom, hogy Polanskit letartóztatták. Azért a Zindex is megéri a pénzét fogalmazásból: „Roman Polanski lefeküdt egy 13 éves kislánnyal Jack Nicholson házában, 1978-ban. [...] Művészek, politikusok és filmrajongók is tiltakoznak Polanski meghurcolása miatt, pedig a bíróság bűnösnek találta egy 13 éves lány, Samantha Geimer megerőszakolásában, akinek még alkoholt és kábítószert is adott. A szex Jack Niholson [!] házában történt, ahova egy fotózás miatt hívták meg a lányt, pezsgőt és Quaalude-t kapott, meztelen fotókat készítettek róla. Polanskit a lány nővérének a barátja ismerte, ezért nem tűnt furának, hogy fotókat akart készíteni a gyerekről, amit ő és anyja is jó ötletnek tartott. Polanski később a bíróságon azt állította, a lány nem ellenkezett, sőt beleegyezett. A szexet Anjelica Huston, Jack Nicholson barátnője megzavarta.”   Ööö... Lefeküdt. Egy 13 évessel. 13 évesekkel nem lefeküdni szoktak, azt nemi erőszaknak szokják hívni. Meghurcolják. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy, hogy elfogtak egy elkövetőt, aki tudatosan kerülte azokat az államokat, amelyeknek kiadatási egyezményük volt az Egyesült Államokkal, és abban reménykedett, hogy majd elévül az ügy. Ha világhírű filmrendezőről van szó, akkor természetesen meghurcolást emlegetünk. Aljas kis Samantha, a ribanc biztos illegette magát neki, miután beadtak neki egy adag Quaalude-ot a pezsgő mellé. Valaki megzavarta a szexet. Azt a szexet, ami egy 13 éves kislány és egy 45 éves férfi között folyt (?).   Ha most Polanskit nem ítélik el, akkor ezzel azt üzenik a „népnek”, hogy bizony vannak egyenlőbbek. Akik elkövethetnek ezt-azt, de a filmesek, a rajongók és a politikusok úgyis kimentik. Elkeserítő, hogy olyan nevek szerepelnek a Polanskit védő listán, mint Monica Bellucci és Wong Kar Wai. Miért is ne lehetne bezárni valakit, aki nemi erőszakot követett el, majd megszökött az Államokból, és gyakorlatilag bujkált?

2009/09/15

Az arabok és a BBC

Podcastokat akartam letölteni a BBC arab oldaláról. És rendszeresen lefagyasztja a rendszert. Az első és a harmadik még csak-csak, de a többi nem hagyja magát. És nemcsak a böngésző, hanem az egész windows összetojja magát egy 10 megás .mp3-as kiterjesztésű fájltól. Nem értem, nem értem. Nem akartok próbálkozni vele?

2009/09/13

Szabályos nyelv

Mármint az arab. Az is, szabályos. Mindenre van szabálya. A főnevek többes számára például 28 darab van nekije. Amiket persze nem érdemes megtanulni, inkább az egyes számmal együtt kell a többest is. És mindent szabályosan csinál. A kivételekre is van szabály, néha nem is egy. Már diptotán látok.

nőnapi nemfogadalom