1 4 5 A megbízhatatlan narrátor memoárjai – Memoirs of the unreliable narrator: december 2010

2010/12/31

B. ú. é. k. (avagy az évtized utolsó agresszívkodása)

Nem pedig: BUÉK, B.U.É.K., B. U. É. K.,  BÚÉK, B.Ú.É.K., B. Ú. É. K. És nem is: Boldog Új/Uj Évet Kívánok, boldog Új/Új Évet kívánok  Csak egyszerűen: Boldog új évet kívánok! Vagy: B. ú. é. k. És most szépen mindenki javítsa ki a még el nem küldött e-maileket, fészbúkos, iwiwes, messengeres, hájfájvos stb. státuszüzenetet, és legyetek jók az Uj Évben. Nem úgy, mint én, aki este háromnegyed hétkor is osztja még egy kicsit az eszet.

Nem pedig: BUÉK, B.U.É.K., B. U. É. K.,  BÚÉK, B.Ú.É.K., B. Ú. É. K. És nem is: Boldog Új/Uj Évet Kívánok, boldog Új/Új Évet kívánok

2010/12/16

Ha túlélem ezt a hetet,

akkor megfogadom, hogy soha az életben többet nem fogadok meg semmit. Tennivalók mostantól szombat estig: fordítás, kórus, készülés arabra, gyakorlás, arab, vásárlás (ezt ketten), főzés, sütemény megsütése estére, beéneklés, karácsonyi koncert. A lakás kitakarításáról most szemérmesen hallgatok, azt harmonikus egyetértésben két óra alatt megoldjuk. Karácsonyi menü? Bruhaha. Túrós csusza lesz meggykompóttal, ha továbbra is csak 24 órából áll a nap. Talán levegőt is tudok majd venni időközben. De leginkább csak kapkodva. Adieu, mélylégzés.

2010/12/09

Gyermekvédelem (?)

Vigyázat, demagóg leszek. 2008-ban kiderült, hogy egy szülőpár és a nagyapa az általuk nevelt négy kisfiút bántalmazta, rendszeresen megerőszakolta, és mindenféle ocsmányságra kényszerítette. A gyerekeket szerencsére már akkor kiemelték a családból, bár a gyerekvédelmi rendszer működése is megérne most néhány szívből jövő káromkodást.  

Most olvasom, hogy a három vádlottat kiengedték az előzetesből, mert „a vádlottak évtizedek óta a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rásonysápberencsen élnek, itt dolgoztak, más településen nem voltak rokonaik. Szökésüktől, elrejtőzésüktől nem kell tartani, így a bizonyítás hátralévő részét sem veszélyeztetik.” Megható, igazán. Ha évtizedek óta egy faluban laknak, biztosan nem fognak megszökni, hiszen csak pár év börtön (és a többi fogvatartott gyűlölete) vár rájuk, nem? Attól sem kell esetleg tartani, hogy most saját gyerek híján más gyerekeket fognak brutálisan bántalmazni, kínozni és szexuális aktusra kényszeríteni? Esetleg megpróbálnak bosszút állni? De bezzeg Geréb Ágnest (akinek egyébként nem vagyok rajongója) előzetesben tartják, nehogy meglógjon. Javasolnám a bírónak, hogy legközelebb bébiszitterként fogadja fel ezeket a drága embereket a gyerekei mellé, ha már ennyire megbízik bennük. Ja, hogy máséval könnyebb a csalánt verni...

2010/12/06

Mint a sót az ételbe

...annyira kellett ez most nekem. Az úgy kezdődött, hogy a pénteki havazás és a fóti baleset miatt két óra alatt értünk be Vácról Pestre, és a 6-7 órás utazás helyett 12 alatt tettük meg az utat Salzburgig. Az egyik megállóban ökovécék voltak. Ez azt jelenti, hogy 50 centért madárfüttyöt lehet hallgatni pisilés közben, a falra pedig napraforgókat és zöld rétet festettek.  Salzburg egyébként tényleg nagyon szép város. Szombaton eléggé zsúfolt volt ugyan a sok turista miatt, de azért elfértünk mi is. Temető, katakombák, Mozart-ház, csokigolyók, forralt bor. A szokásos. Délután éneklés a Dómban (állítólag hideg volt, én kigombolt kabátban üldögéltem). Kissé megilletődve fújtuk, de a hallgatóságnak tetszett. Vasárnap délelőtt a misén énekeltünk, nagy meglepetésünkre megtapsoltak a végén. Egyébként pedig dec. 18-án este hattól a váci zeneiskolában karácsonyi koncert lesz, lehet jönni.

nőnapi nemfogadalom