1 4 5 A megbízhatatlan narrátor memoárjai – Memoirs of the unreliable narrator: Megállj, kutya Szerbia!

2010/06/04

Megállj, kutya Szerbia!

Kedves nemzettársaim! Vagy hogy is szólítsalak benneteket, akik engem valószínűleg nemzetárulónak tartotok. Azért, mert ma nem mentem ki Versailles-ba tüntetni. Sőt: amikor ott voltam, akkor volt képem ájuldozni az építészeti szépségeken, angolkerten, szökőkutakon (kozmopolita tetű, tudom). Azért, mert nem gondolom, hogy a tüntetéssel bármit is el lehetne érni. Akik látnak titeket tüntetni, csak azt látják, hogy a nyugati tévéadókban is megjelent „borzasztó árpádsávokat” lengetitek, és rögtön a barnaingesekkel azonosítanak (akkor is, ha nem vagytok azok). Még az itt lakók sem tudják, hogy mi volt a Trianon-palotában 90 éve, és hogy miért fáj ez nekünk, nemhogy az egyszeri turista, aki a Lajosok híres-hírhedt világára kíváncsi.

Szép gondolat a tüntetés, és sokszor hatásos is. Ez a tüntetés azonban csak nevetségessé tette még az elszakítottság fájdalmát is. Ezreknek kellett volna elmenniük, hogy súlya legyen, ehhez képest 2-300 ember jelent meg. Jogotok-jogunk van tüntetni, vesszentrianonozni, de azt is tudnotok kell, hogy ezzel nem értek el semmit. Senki sem fog hirtelen rádöbbenni, hogy „szegény magyarok, mit tettünk velük”, senki sem fog bűnbánóan bocsánatot kérni. És egyáltalán: miért várunk bármit is a külföldtől? Miért kívülről? Fentről? Valaki mástól? Én inkább összedugnám a fejem az otthoniakkal, s kitalálnék valami okos autonómiatervet, amit minden erdélyi magáénak tudna vallani.

Igen, fáj. Fáj, ha Marosvásárhelyen rám szólnak, hogy beszéljek románul, mert Romániában vagyok. És fáj a bozgorozás meg a 23 millió románozás is. Fáj, hogy a velem egy nyelvet beszélők sem értik sokszor, hogy miért fáj. Fáj, hogy egy skót hamarabb megérti, hogy miről beszélek, mint egy szentesi. De a sebeim nyalogatása után (mert nyalogatni is kell őket, hiszen fájnak, és gyógyulniuk kell) tennem is kell valamit: a sebek nyalogatása nem válhat életcéllá. És a „tenni valamit” nem merülhet ki egy tüntetésben.

De ha már mindenképpen tüntetés, én inkább ezért vonulnék ki az utcára. Vagy szerveznék gyűjtést, ha van erre lehetőség. Mert ez az igazán fájó most: hogy demokrácia ide vagy oda, még mindig működnek a régi reflexek. „Magyar az, akinek fáj Trianon!” Ezt mondtátok tíz éve. És ti most még a fájdalomhoz való jogomat is el akarjátok venni, kedves testvéreim.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

nőnapi nemfogadalom