1 4 5 A megbízhatatlan narrátor memoárjai – Memoirs of the unreliable narrator: Arab nyelv alapfokon - Arabic for beginners

2013/03/13

Arab nyelv alapfokon - Arabic for beginners

(scroll down for the English version)

Nézzük a nyelvtani számokat. Van az egyes szám, ez tiszta sor. Aztán van a kettes szám. Mert ha valamiből vagy valakiből kettő van, azt úgy kell mondani. Logikus, nem? Aztán van a rendes többes szám. Ez is könnyű, meghatározott végződés van hímnemben és nőnemben.

Aztán van az úgynevezett tört többes - ne menjünk bele a részletekbe, legyen elég annyi, hogy ez is többes szám, azaz kettőnél több valamit/valakit nevezünk meg vele. Ezen belül van az, amikor háromtól tízig tartó darab valami van, ez a pluralis paucitatis. És van az, amikor három vagy annál több van, az a "rendes" (van már ilyen egyáltalán?) tört többes. Ilyenje a legtöbb névszónak van (jó, ez sem teljesen igaz, mert főleg a hímnemű élettelen névszóknak van, de most hagyjuk). Pluralis paucitatisa nem. A pluralis paucitatisnak amúgy négy fajtája van.

Aztán van a kvázitöbbes, amit magyarul többnyire gyűjtőnévként szoktak emlegetni. Mint a neve is mutatja, ez egy csoportra vonatkozik. Ja, és néha a többes számot is többes számba lehet tenni. Itt találhatóak meg a tört többes képzésének a paradigmái (C = consonant, azaz mássalhangzó, a kisbetűs magánhangzók pedig tényleges magánhangzókat jelölnek).

Nem vicceltem. Alapfok. Egyszerűen imádom ezt a nyelvet. Képtelenség unatkozni mellette.


English version

Let's see the grammatical numbers. Singular, that's simple. Then there's the dual. Because if there are things in pairs, or we talk about two people/things, than you have to have a dual. Logical, isn't it? Then there's the sound (regular) plural. That's simple as well, you have certain endings for masculine and feminine.

Then there's the so-called broken plural - let's not go into details, let is suffice that this is a plural also, meaning that we talk about more than two things/persons. There are two types of broken plurals: a plural of paucity, which is a plural that indicates three to ten, and a plural of multitude, which is a plural that indicates three or more. Most nouns have a broken plural (okay, this is not quite true, because the broken plural is used mainly for masculine non-human nouns, but let's not linger here). But not every noun has a pluralis paucitatis. By the way, the plural of paucity has four forms.

Then you have the quasi-plural, which indicates a group, not an instance from the group. Oh, and sometimes the plural form that can itself be made plural. Here you can see the patterns for the broken plural (C = consonant, the vowels are the actual vowels).

I'm not joking. Beginner level. I simply adore this language. It's impossible to get bored.

3 megjegyzés:

  1. Baud, szerintem az igazi beszédben nem használnak ennyi úri huncutságot:DDDD
    /Mondjuk megnéztem a magyar emelt szintű nyelvvizsga nyelvtanát..hát, nem mennék át elsőre:DDDD/

    VálaszTörlés
  2. Más írásodhoz is szerettem volna kommntelni, de a biztonsági kódok annyira vacakok, hogy képtelenség volt beírni, lehet, hogy enyhítened kéne rajta..már ha egyáltalán érdekel a hozzászólás:DDDD

    VálaszTörlés
  3. Nahát! Szia! :)

    Az arab beszélt nyelv sokban különbözik az irodalmitól (az egész diglossziát rájuk találták ki), de ugye én külföldi vagyok (és nyelvészféleség), számomra annak van értelme, hogy megtanuljam a hivatalos nyelvtant és az irodalmi nyelvet, mert azt mindenhol megértik.

    Egy adott ország nyelvjárását csak akkor érdemes megtanulni, ha pont abba az országba akarok menni. Annak nem sok értelme van, hogy megtanulom mondjuk az egyiptomit, aztán meg elutazom Libanonba, ahol kb. semmit nem érek vele. Szóval a nyelvjárást a helyszínen lehet jól felszedni. Ha jól tudom amúgy, pont a többes számokat még a beszélt nyelv is viszonylag pontosan használja (a törtet és a rendes többest biztosan igen, a paucitatisban nem vagyok teljesen biztos, de megkérdezhetem a tanáromat), de amúgy tényleg egy csomó egyszerűsítés van. A szavak végén az esetet jelölő végződést nem ejtik, mert minek: úgyis kiderül a kontextusból. :)

    Kommentelés: most kiszedtem a biztonsági kódot, majd gyakrabban takarítom a spamet. :)

    VálaszTörlés

nőnapi nemfogadalom