1 4 5 A megbízhatatlan narrátor memoárjai – Memoirs of the unreliable narrator: Szülni, otthon

2007/10/28

Szülni, otthon

Sosem szültem még, és valószínűleg nem is fogok. Ettől függetlenül felháborít az, ami a napokban történt az otthonszülés környékén.
Szereplők:
1. Adott egy szülész-nőgyógyász (Geréb Ágnes) , aki támogatja az otthonszülést, eddig 3000-et kísért, és akit most három évre eltiltottak.

2. A Kamara, amely elutasítja az otthonszülés lehetőségét.
3. Képviselők, akik eddig nem voltak képesek egy normális szabályozást létrehozni az ügyben.
4. Kismamák.

Képtelen vagyok megérteni, hogy miért kell az otthonszülőknek féllegalitásban létezniük, hogy miért nem lehet a kórházakat olyanná tenni, hogy senki ne vágyjon arra, hogy otthon szüljön, hogy miért nem hoznak létre olyan születésházakat, amelyeket egy rövid folyosó köt össze a műtővel. Azt sem értem, hogy miért mossák össze Geréb Ágnes nevét az otthonszüléssel, és hogy ő miért megy szembe mindennel, mártírként lépve fel? A hozzáállásával sokat árthat az otthonszülés ügyének.
Miért nem lehet szabályozni valamit, amire igenis van igény? És ugye van már rá példa néhány elmaradott nyugati országban. Vagy ott van a WHO oldala, lehet tájékozódni. A terhesség és a szülés (a menstruációhoz hasonlóan) nem betegség, hanem természetes folyamat. Ha pedig gond van, akkor legyen kéznél orvos, műtő, izé.


Ha Geréb Ágnes műhibát követett el, büntessék meg. De akkor tiltsák el azt a MÁV-os orvost is (és ne praktizálhasson más kórházban sem), aki ügyeleti idejében az anyák tudta nélkül indított be szüléseket (megvizsgálta őket, naná), akinek a hibájából egy kismama meghalt, egy másiknak pedig ki kellett venni a méhét.

Lehet, hogy GÁ hibás a csecsemő halála miatt, de legalább annyira hibás a kamara és a képviselők, hogy hosszú évek alatt sem voltak képesek rendezni ezt a helyzetet. Ha most paranoid feminista akarnék lenni, azt mondanám, hogy azért, mert ebben a játékban a férfiak nem veszítenek. Max. azok a férjek, akiknek a felesége belehal vagy belenyomorodik mások figyelmetlenségébe vagy érzéketlenségébe, de az meg kit érdekel. Hány gyerek kell még meghaljon, és hány nő kell megundorodjon egy életre a kórháztól, szülészektől és „vizsgálatoktól”, hogy végre ne GÁ ellen és a szülészek kényelmének megőrzéséért, hanem az anyák érdekében szabályozzanak már valamit?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

nőnapi nemfogadalom