1 4 5 A megbízhatatlan narrátor memoárjai – Memoirs of the unreliable narrator: A gonosz határon túli, a romlatlan magyarok és az általánosítás

2010/09/06

A gonosz határon túli, a romlatlan magyarok és az általánosítás

Nincs annál rosszabb, amikor az embert pozitív vagy negatív prekoncepciók alapján kezelik. Ha erdélyi vagy, akkor nagyjából két kategóriába tartozhatsz: 1. a romlatlan magyar; 2. az elmaradott, lenézendő magyar. Mindkettőhöz elég erős sztereotípiák kapcsolódnak. Ha romlatlannak tekintenek, és te nem felelsz meg ezeknek az elvárásoknak, például nem beszélsz felsőháromszéki kiejtéssel, vagy nem tartod „romantikusnak” a hagyományos székely falu életét, esetleg bírálni merészeled a székely autonómiatörekvéseket, akkor könnyen megeshet, hogy mindkét oldalon hazaárulónak kiáltanak ki. A „romlatlan erdélyiek” azért, mert elárultad az Eszmét, a magyarországiak pedig azért, mert „erdélyi létedre” oda nem illő és vérlázító gondolataid vannak.

Ha romlatlan erdélyi vagy, akkor tessék a hosszú haj és a bokát takaró szoknya mellé ennek megfelelő eszméket vallani, két lépéssel a hites urad mögött menni, és naphosszat áradozni arról, amiről éppen elvárják. Ha az elmaradott kategóriába sorolnak (ez is teljesen önkényes, nem feltétlenül te tehetsz róla), akkor napestig hallgathatod a történeteket azokról az erdélyiekről, akik „idejöttek” a rendszerváltás után, és becsaptak valakit, pocsékul végzik a munkájukat, szélsőjobbosok, valamilyen vélt vagy valós oknál fogva lenézik a magyarországiakat stb. Felkötheted a gatyádat, mert az esetek nagy részében többnyire csak azt éred el, hogy téged kivételként fognak kezelni. Azaz nem önmagadért, hanem a többihez képest fognak megítélni.

És hát istenkém, ebben az esetben én nem igazán érzem dicséretnek a „te kivétel vagy, bezzeg a többi” kezdetű mondatokat. (A románozásról nem is beszélve.) Ismerős, ugye? Van a „lusta cigány”, akinek a vérében van a lopás, és van az, aki „cigány ugyan, de...” Az pedig nagyon ritka, hogy „Kolompár Dzsenifer a legjobb barátom.” És pont. És nem annak ellenére, hogy cigány. Hanem mert csak. Tőled - joggal - elvárják, hogy ne arctalan masszaként beszélj a magyarországiakról, de téged minden további nélkül (természetesen nem mindenki - másképp nem lennének itt barátaim) lehet skanzenfiguraként kezelni, ilyen-olyan célok érdekében felhasználni, mutogatni, lenézni, és úgy beszélni rólad, mintha múzeumi tárgy vagy állítható szavazógép lennél.

Esetleg magyarázni neked a bizonyítványt egy népszavazás kapcsán - amikor egyetlen szóval sem említetted soha, nemhogy számon kérted volna. Kellemetlen érzés, amikor akaratod ellenére gyóntatópappá válsz, mert amint kitudódik, hogy honnan származol, azonnal megindul a gyónás, hogy ki miért szavazott úgy, ahogy. És mikor végre szóhoz jutsz, és elmondod, hogy téged ez most már igazán nem érdekel, akkor te leszel a hálátlan erdélyi. Hiába no, mindenki láthassa, hogy milyen nehéz az erdélyiek sorsa. Ne tegyétek még nehezebbé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

nőnapi nemfogadalom