1 4 5 A megbízhatatlan narrátor memoárjai – Memoirs of the unreliable narrator: Snobish és Lázongó kurzusok

2007/05/25

Snobish és Lázongó kurzusok

Miután többen is átvették a „sznobul” kifejezést, és becses rajongóim egyre növekvő tábora is arra biztat, hogy ezt a nemes népnevelő munkát folytatnom kell, hosszas tépelődések után úgy döntöttem, hogy időmet az azt kétségbeesetten igénylőkre áldozom, és nyáron egyhónapos alapozó tanfolyamot indítok, egyszerre két témakörben.

Az egyik Snobish (© by Szeklermen) nyelvből lenne. Ajánlott tantárgyak: a Snobish nyelv alapjai, kiejtési szabályok (pl. az Ady név edájként való következetes ejtése), helyesírási és nyelvhelyességi alapismeretek, más Snobish-tanoncok felismerését elősegítő stratégiák, a hamis Snobishok felismerése és kirekesztése (csoportmunka), Snobish viselkedési minták, új Snobish kifejezések kitalálása és meghonosítása (nyelvújítási gyakorlat). A tanfolyam végén minden tanoncnak rövid dolgozatban kell bizonyítania Snobish rátermettségét és elkötelezettségét. A témák változatosak, a tanonc igényeihez és elképzeléseihez igazíthatók. Az akkreditáció már folyamatban van a blogoszférában.  

A másik tanfolyam ugyancsak egyhónapos, ez a jelöltek verbális készségeit igyekszik főként fejleszteni. A William Wallace (lefordítva: Valagász Vili) revolucionérképző népfőiskola (a fogalmak magyarázatát lásd a Snobish tanfolyam 5. fejezetében) ajánlott tárgyai: nyelvi céllövészet, stílusgyakorlatok, a kételykeltés metodikája (terepgyakorlat), definiálási problémák és ezek kezelése, (ön)reflexiós stratégiák, önbizalomerősítő gyakorlatok (csoportmunka), mimika és gesztusok elsajátítása (példamutató természetesen a tanfolyam névadójának becses fenékmutogató cselekedete), beszélgetési sürgés-forgás (gyakorlati jegy). A tanfolyam végén a jelöltnek alapos terepmunkával megalapozott dolgozatban kell bizonyítania azt, hogy méltó a képzés befejezésére, és a „taff” vagy „braveheart” minősítésre. A két minősítés teljesen egyenértékű: a jelölt a neki inkább tetsző megnevezést választhatja. A verbálisan agresszív jelöltek kizárásra kerülnek. A tanfolyam nem vadembereket és kocsmaszlengben beszélő emberi formájú állatokat, hanem igazi kultúrembereket képez, akik a kesztyűfelvétel metaforikus finomságát viszik tökélyre kedves iróniájukkal, finoman sértő cinizmusukkal, kételkedési technikájukkal, de nem sosem vulgárisak vagy erőszakosak.  

Mindkét tanfolyamra azonos a jelentkezési határidő: 2007. június 10. A két tanfolyam akár párhuzamosan is végezhető. A jelentkezések leadhatók a profilomban megtalálható emailcímre, vagy akár kommentben is megtehetők. A jelentkezési lapra csak a jelölt választott (ál)nevét kell felírni. A rövid motivációs levél feltétlenül szükséges, mert egyénre szabott gyakorlatok is vannak. A jelentkezés feltétele a folyamatosan teljesített minimum heti egy komment. A túljelentkezés elkerülése végett mindenkit arra kérek, hogy a megadott határidőig adják le jelentkezési lapjukat és motivációs levelüket, illetve teljesítsék a kiírt feltételt. A tanfolyamok a későbbiekben valószínűleg hosszabb időtartamúak és alaposabbak lesznek, ezek az egyhónapos előképzések viszont feltétlenül szükségesek. A képzések pontos kezdési időpontja némileg bizonytalan, de nagy valószínűséggel július elsején indulnak. Pontosabb ismereteket a blog folyamatos és figyelmes követésével lehet szerezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

nőnapi nemfogadalom